Svédpadló ápolása

Lehetőleg kerülje, hogy padlójára durva szennyeződések kerüljenek. Próbálja meg elkerülni azt is, hogy olyan anyag kerülhessen padlójára, amely azt megkarcolhatja (pl. érdes felületű anyagok, homok, kavics, stb.) Kerülje, hogy akármilyen folyadék, nedvesség a padlóján maradjon. Védje padlója felületét a karcolásoktól oly módon is, hogy a székek, bútorok alját filccel látja el. Az olajos és viaszos felületű svédpadló ápolása:

Fektetés utáni első ápolás:

Az olajos felületű svédpadlók fektetés után egy úgynevezett első ápolást igényelnek. Erre azért van szükség, hogy egy még ellenállóbb réteget képezzünk a padló felületén. Első lépésként távolítsa el a fektetés során keletkező esetleges szennyeződéseket padlójáról. Ehhez használjon seprűt, vagy porszívót, de semmiképpen sem mossa fel a padlót! Amennyiben a fektetés során olyan erős szennyeződések keletkeztek padlóján, hogy a padló felmosására van szükség, akkor a következőképpen járjon el: 1. Az általunk ajánlott intenzív tisztítófolyadékból adjon kb. 1,2 dl-t 5 l langyos vízhez. Felmosóronggyal hordja fel padlójára, majd azután jól csavarja ki a felmosórongyot, a már csak enyhén nedves felmosóronggyal töröljön mégegyszer utána, hogy csak kevés nedvesség maradjon a padlón. Erősebb szennyeződésről lévén szó, az eljárást a fent említett módon ismételje meg. Semmi esetre se használjon súrolószert! Javasoljuk két vödör használatát. Az egyikben legyen mindig a tisztítószeres oldat, a másikban pedig csak tiszta víz, amiben a szennyezett felmosórongyot minden egyes tisztítószer-felhordás és utántöltés után kiöblítheti. 2. A padlónak ezután minimum 8 órán át száradnia kell. Ez azért szükséges, mert a padlónak a tényleges olajos ápolás előtt teljesen száraznak kell lennie! Miután padlója megszáradt, töltse fel az általunk ajánlott kis kézi permetezőt ápolóolajjal. Használat előtt jól rázza fel a permetezőt! A többszöri felrázást permetezés közben is javasoljuk! Egyszerre kb. 4 m2 padlófelületet permetezzen be az ápolóolajjal! 3. Az olaj felhordása után az általunk ajánlott ápoló szettben található dörzsi segítségével dörzsölje bele padlójába erős körkörös mozdulatokkal az ápoló olajat. Tömörfáról lévén szó, minél erősebben dörzsöli bele az olajat a padlóba, a végső hatás annál jobb lesz. Nem kell attól félnie, hogy az erős mozdulatoktól padlója megkarcolódik, az ápoló szettben található dörzsi ehhez a folyamathoz optimális szemcsefinomsággal készül. Nagyobb felület esetén javasoljuk polírozógép használatát. Ezáltal padlója visszakapja eredeti, friss színét, felülete lényegesen ellenállóbb lesz. 4. Az ápolóolaj felhordása és bedörzsölése után száraz, nedvszívó kendővel alaposan törölje át padlóját. Nagyobb felület esetén erre a műveletre ismét használjon polírozógépet, természetesen ugyanilyen nedvszívó-polírozó felülettel. A padló polírozása után olajfoltok nem maradhatnak a felületen. Kézi polírozás esetén 20C-os hőmérsékleten padlója kb. 24 óra múlva szárad meg teljesen, gépi polírozás esetén kb. 4 óra múlva. 5. A száradási idő lejárta után már használhatja padlóját. Ügyeljen arra, hogy az ápolást követő egy pár napban ne mossa fel a padlót vizes ronggyal, illetve óvja minden nedvességtől.

RENDSZERES ÁPOLÁS

Az igénybevételnek megfelelően padlóját ápolhatja heti, havi rendszerességgel. Az általunk ajánlott rendszeres ápolószer kizárólag növényi olajokból készül, illatanyagok és oldószerek hatása nélkül. Használata biztosítja padlója számára az optimális tisztítást, és mindig egy újabb védőréteg kialakulását padlója felületén. Használatát a következőképpen javasoljuk: 1. A rendszeres ápolószerből adjon kb. 1,2 dl-t 5 l langyos vízhez. Itt is mindig két vödröt használjon. Az egyikben tárolja az ápolószeres oldatot felhordáshoz, a másikban pedig tiszta vizet a szennyezett felmosórongy kiöblítéséhez. 2. A tisztító oldatot nem túlságosan nedvesen hordja fel a padló felületére, és hagyja megszáradni. Ügyeljen arra, hogy nedves foltok ne maradjanak a padló felületén! 3. Ha az ápolás során olyan szennyeződéseket talál, amelyeket az előbb említett módszerrel nem lehet eltávolítani, akkor a következőképpen járjon el: Semmiképpen sem használjon zsíroldó hatású tisztítószert, illetve durva tisztító szivacsot, ezzel az olajos felületet tönkre teheti! Készítsen az általunk adott rendszeres tisztítószerből egy töményebb oldatot, és a tisztító szettben található fehér dörzsi segítségével óvatosan oldja fel a szennyeződést. Ha ez sem segít, akkor használja intenzív tisztítónkat ugyanezzel a módszerrel, majd száradás után hordja fel az ápoló olajat a megtisztított felületre és dörzsölje bele a padlóba, majd polírozza fel. Ha eszerint jár el, padlóját sérülésmentesen tisztítja meg a durvább szennyeződésektől is, és padlója ismét újként hat.

A PADLÓ FELÚJÍTÁSA

Abban az esetben, ha Ön a használat során úgy ítéli meg, hogy padlója sokat vesztett eredeti fényéből, frissességéből, felületét sérülékenynek ítéli meg, javasoljuk a padló felületének teljes felújítását. 1. Első lépésként tisztítsa meg padlója felületét a "Rendszeres ápolás"-ban leírtaknak megfelelően. 2. Hordja fel az ápolóolajat a "Fektetés utáni első ápolás"-ban leírtak szerint. Padlója ezáltal felfrissül, visszanyeri eredeti fényét, és ismét ellenálló lesz a szenyneződésekkel szemben. FONTOS! Soha ne használjon a padló tisztításához zsíroldó hatású tisztítószert! Az olajos rongyok és az olajos csiszolatpor esetében Öngyulladás következhet be! Használat után ezért az olajos rongyokat, esetlegesen keletkező csiszolatport gyűjtse össze, és lehetőleg egy légmentesen lezárt zacskóban dobja a szemétbe!  

 
powered by: Horizont Informatika